Nooit Gedacht stimuleert natuurlijkvriendelijk beheer en onderhoud van de tuinen. Vanaf augustus 2013 hebben wij het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. En sinds oktober 2018 hebben wij het maximaal aantal van vier stippen voor natuurlijk tuinieren behaald.


Wat is natuurlijk tuinieren?

AVVN, de initiatiefnemer van het Natuurlijk tuinieren-keurmerk, omschrijft dit als volgt: “Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.”


Hoe doet Nooit Gedacht aan natuurlijk tuinieren?

In onze borders planten en zaaien we veel verschillende planten en bloemen. Planten en bloemen die vriendelijk zijn voor insecten. Ook hebben we vele struiken waar vogels zich ik kunnen nestelen. We hebben een insectenhotel, een bijentuin, takkenwallen om het terrein heen en een vlindertuin. En er is een bospad, een kruidentuin en een bloemenweide. Er is veel te zien en ontdekken bij Nooit Gedacht.

Ons complex grenst aan een van de twaalf ecologische verbindingszones van Den Haag. Aan de andere kant van het terrein ontwikkelt de gemeente de duurzame wijk Erasmusveld en creëert zij een ecolint met waterpartijen en natuurlijkvriendelijke oevers. Door deze gunstige ligging versterken de aangrenzende gebieden elkaar. We vergroten zo het leefgebied voor vogels en insecten en waardevolle begroeiing krijgt nog meer de ruimte.


Insectenhotel

Het insectenhotel ligt tegen de rug van het mededelingenbord aan, rechts bij de ingang. Onder het insectenhotel zijn ook twee mogelijkheden voor nesten van egels aangebracht, een in een oude wilgenstam en een door middel van in L-vorm aangebrachte schoorsteenpijpen, met de mogelijkheid om aan de achterzijde het nest te bekijken. Er zijn schuilplaatsen gecreëerd voor vlinders, hommels en solitaire bijen. Ook op andere plekken op ons complex zijn diverse insectenhotels geplaatst.


Takkenwallen en paddenpoel

Aan de zijsloot bij de Erasmusweg zijn diverse takkenwallen aangebracht en onder de wallen zijn oude uitgeholde wilgen neergelegd om de egels nestgelegenheid en overwinteringskansen te bieden.
Ook is een uitkijkpunt met vlechtscherm gemaakt van waaruit je de paddenpoel kunt observeren vanaf het bomen bankje.


Natuurpad

Een bospad met snippers van wilgenhout is een stukje bos aan de achterzijde van ons park. Hierbij is ook een brug van boomstammen aangelegd over een kruisende sloot en diverse vlechtwallen van wilgenhout. Aan de achtersloot bij het bospad zijn takkenwallen aangebracht en diverse bomen zijn voorzien van vogelhuisjes, voor de vele vogels op ons complex. De in- en uitgang zijn gemarkeerd door gevlochten bogen van wilgentenen.


Borders voor vlinders en bijen

Er zijn op het complex verschillende plekken die extra aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen door de speciale beplanting. Vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst vind je er bloeiende planten. Voor de vlinders staan er roze, gele en witte vlinderstruiken, herfstasters en lavendel. Bijen kunnen in het vroege voorjaar al voedsel vinden bij de blauwe druifjes en het longkruid. In de zomer bloeit bij ons volop smeerwortel, tijm, ooievaarsbek en vingerhoedskruid. Vogels vinden bij ons veel wormen, kleine insecten, zaden en bessen.


Salamanderburcht

Aan de zijkant van het bospad gelegen aan de brede sloot is een salamanderburcht gemaakt en de uitgegraven grond is gebruikt om een hoge aarden wal te maken voor nestgelegenheid voor de ijsvogel. We hopen dat de ijsvogels er gaan broeden. Ze zijn al wel in de buurt gesignaleerd. De poel is dieper uitgegraven en er zitten al aardig wat dikkopjes in.


Stinzenbos

Het gebiedje aan het begin van het natuurpad is het stinzenbos. We willen hier zoveel mogelijk stinzenplanten laten staan, zoals galwortel, look zonder look, salomonszegel en wilde aronskelk. We willen het beplanten met nog meer stinzenplanten, maar de brandnetels groeien er ook graag. Net als het kleefkruid, wilde geranium, Japanse duizendknoop, kornoelje, es, liguster, vlier en zo.


Bloemenklok van Linneaus

We hebben een bloemenklok aangelegd geïnspireerd op de bloemenklok van Carl Linnaeus. Deze Zweedse botanicus ontdekte in de achttiende eeuw dat sommige bloemen zich altijd op min of meer dezelfde tijd openden en sloten. Hij werkte een plantenplan uit op basis van het tijdstip van het openen en sluiten van de bloem, en bedacht zo een soort klok. In onze bloemenklok staan voorbeelden van deze planten, zoals goudsbloem, lelie, ijskruid en driekleurige winde.


Kruidenpluktuin

De kruidenpluktuin hebben we verdeeld in drie vakken: keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden en eetbare bloemen. We zaaien ieder jaar eenjarige kruiden zoals peterselie, selderij en dille. De vaste planten zijn onder andere tijm, munt, marjoraan en laurier. In het vak van de eetbare bloemen hebben we lavendel gezet, wilde viooltjes, komkommerkruid en Oost-Indische kers. Als geneeskrachtig kruid hebben we bijvoorbeeld salie, citroenmelisse, lavendel en vingerhoedskruid. Vooral van de keukenkruiden en de eetbare bloemen mag iedereen komen plukken.


Bollenweide

In het grasveld aan het pad langs de Erasmusweg zijn honderden verwilderingsbollen geplant: Blauwe druifjes, krokussen, narcisjes, wilde hyacinten en scylla’s. Zo zullen de bijen, die uitvliegen zodra de temperatuur begint op te lopen, ook in het vroege voorjaar al iets van hun gading vinden.